Du måste äta dessa superfoods om du vill vara hälsosam

Det finns ett antal livsmedel som du kan äta för att förbättra din hälsa. Här är 10 superfoods som du bör inkludera i din kost:

 

  1. Färska frukter och grönsaker – Dessa är fulla av antioxidanter, fibrer och andra näringsämnen som kan bidra till att förbättra din hälsa.

 

  1. Magert protein – Protein är viktigt för att bygga muskler och hålla en hälsosam vikt. Välj magra proteinkällor som kyckling, fisk och tofu.

 

  1. Fullkorn – Fullkorn är rikt på fibrer och andra näringsämnen som kan gynna din hälsa. Välj fullkornsbröd, pasta och spannmål.

 

  1. Hälsosamma fetter – Fett är inte fienden! Faktum är att vissa typer av fett är viktiga för en god hälsa. Välj hälsosamma fetter som olivolja, nötter och avokado.

 

  1. Probiotika – Probiotika är nyttiga bakterier som kan bidra till att förbättra din tarmhälsa. Ät probiotikarika livsmedel som yoghurt, kefir och surkål.

 

  1. Mörka bladgrönsaker – Mörka bladgrönsaker är fulla av näringsämnen som järn, kalcium och vitamin A och C. Lägg till grönkål, spenat och kålgrönsaker i din kost.

 

  1. Örter och kryddor – Örter och kryddor ger smak åt din mat samtidigt som de tillför viktiga näringsämnen som antioxidanter och mineraler. Tillsätt färska örter till dina måltider när det är möjligt, eller använd torkade örter och kryddor för att krydda. Läs mer om ämnet här.

 

  1. Citrusfrukter – Citrusfrukter innehåller mycket C-vitamin som är viktigt för immunitet och allmän hälsa. Ät apelsiner, grapefrukter, citroner, limefrukter och mandariner regelbundet.

 

  1. Bönor och baljväxter – Bönor och baljväxter är en bra källa till protein samt fibrer och andra näringsämnen. Lägg till svarta bönor, linser, kidneybönor osv. i din kost.

10. Vatten – Det kanske inte är ett livsmedel i sig, men vatten är viktigt för en god hälsa! Drick mycket vatten under hela dagen för att hålla dig återfuktad. Hitta mer inspirerande läsning här.