Arbete hemifrån, positivt eller negativt för dig och din hälsa? Här nedan kommer några tankar kring arbete hemifrån.

För 10-20 år sedan var arbete hemifrån betydligt mer ovanligt än nu, under pandemin 2020 uppmanades vi att arbeta hemifrån om möjlighet fanns. Många av oss fann med tiden att arbete hemifrån har sina fördelar men även nackdelar.

Skapa en arbetsplats eller arbetshörna hemma.
En arbetshörna med eget skrivbord för ditt professionella jobb kan underlätta mycket, se om möjlighet finns att avsätta en plats i bostaden med eget arbetsbord eller skrivbord där endast dina jobbsaker finns. På denna plats utförs arbete, endast arbete relaterat till ditt jobb, inget annat. Ett mindre skrivbord uppställt permanent kan underlätta mycket för ditt arbete hemifrån. Du behöver en bra kontorsstol då du troligtvis kommer spendera många timmar i veckan sittandes. Leta runt efter stolar och köp en stol som är sittvänlig för dig och passar dig och höjden på ditt skrivbord.

Fördelar med arbete hemifrån.
Spara in restiden och reskostnader. Om möjlighet finns kan du ta de mikropauser som du behöver och även en kortare tupplur på lunchrasten i din egna säng. Ta en kort träningsrunda mitt på dagen och avsätt lite av lunchtiden till detta. Lunch kan tillagas i hemmaköket, spara in på dyra luncher på restaurang.
Kanske har du en granne som som också jobbar hemifrån, planera in fikapaus och lunchpaus tillsammans så blir hemmajobbet mer likt jobbet på kontoret.
Om du är hundägare så kan hemmajobb bli positivt för din hund eller annat husdjur då sällskap från dig troligtvis är positivt för ditt husdjur. Självklart går du när du jobbar hemifrån ut på några kortare promenader med hunden ett par gånger under arbetsdagen, positivt för Er båda.

Nackdelar med arbete hemifrån.
Saknaden av arbetskamrater. Färre miljöintryck och färre möten med andra människor, kanske hämmar det kreativiteten. Färre möten med andra människor kan leda till tristess. När privatsysslorna och morgonbestyren är över så behöver jobbet utföras, nu när du valt att göra det hemifrån. Här kommer en väl fungerande rutin in. Tider och disciplin är viktigt, att börja när det är sagt att du skall börja arbetsdagen och pauser behöver hållas.

Avslutningsvis kan nämnas att det är högst individuellt hur positivt eller negativt
arbete hemifrån upplevs, faktorerna som påverkar oss är många och hur det upplevs förändras kanske även med tiden beroende hur länge hemmaarbetet pågått.