Vad är en Airtrack?

En Airtrack är i korthet en uppblåsbar språngbana för gymnastik, eller som vissa kallar det – en stor gymnastikmatta. Men till skillnad från en vanlig gymnastikmatta kan Airtrack tömmas på luft och packas undan när den inte används. En Airtrack är vanligtvis 2,5-10 meter lång och 10-20 centimeter hög. Airtrack används främst av gymnaster, men även andra typer av idrottsutövare kan dra nytta av den, men det tar vi upp senare.

Fördelen med att använda Airtracks i stället för gymnastikmattor är att du får mer höjd på dina hopp och landar mjukt om det skulle gå fel. Den extra höjden gör det lättare för många att lära sig de lite mer komplicerade hoppen, och du kan utföra serier av hopp som annars inte skulle vara möjliga på golvet eller en vanlig gymnastikmatta.

Läs mer om – val av gymmatta

Vad är viktigt när du köper en Airtrack?

Priset på en Airtrack varierar mycket. Ofta kan du spara en del pengar genom att köpa dem utomlands, till exempel på webbplatser som amazon.com och liknande. I de flesta fall är dock en dansk modell att föredra. Om du beställer från utlandet tillkommer tullavgifter, frakt osv. Det slutar ofta med att det blir mycket dyrare än vad du hade räknat med. För det andra är kvaliteten på de billiga Airtracks oftast inte tillräckligt bra, vilket både kan förkorta livslängden på din Airtrack och vara direkt farligt om den går sönder under hopp på den. Dessutom finns det inte samma stränga krav på vilka material och kemikalier som får finnas i den.

Läs mer om – Det är därför en airtrack är så kul

Airtracks för hemmet och trädgården

Om du eller ditt barn tränar språnggymnastik är en Airtrack för hemmet eller trädgården ett måste.

Det är ett bra sätt att lära sig de olika hoppteknikerna, och med den extra boost du får från Airtrack lär du dig hoppet snabbare, så att du kan utföra det på golvet senare. Att lära sig nya hopp resulterar nästan alltid i många misstag innan du lyckas, och när du gör fel landar du som tur är mjukt på en Airtrack. Om du köper en till ditt hem, se till att du köper en som du vet att du har plats för, här är en 3 meter Airtrack Mini ofta ett mycket populärt val.  Om den endast ska användas i trädgården har de flesta människor lite mer utrymme och kan då köpa en 4- eller 5-metermodell.

 

Vem använder en Airtrack?

Vanligtvis används de flesta Airtracks av volterare, men även andra typer av idrottare kan ha stor nytta av en sådan gymnastikmatta. Många cheerleaders tränar till exempel på Airtracks, eftersom många av de övningar som de utför passar perfekt för Airtracks. Kampsportare använder också Airtracks i stor utsträckning eftersom många kampsporter också är showorienterade. Särskilt i USA finns det många icke-gymnaster som älskar Airtracks. Här hemma är det dock mest gymnaster som tränar olika typer av hopp.

Airtracks används både av yngre gymnaster på 10 år och av professionella elitgymnaster. Det är dock stor skillnad i vilken typ av Airtrack de använder.  En 10-årig nybörjare använder oftast en Airtrack mini eller en 10 cm 3-meter modell, medan en elitgymnast föredrar en 6-8 meter 20 cm pro-modell.