Funderar du på parterapi i Stockholm? Det har länge funnits stora stigman kring terapi. Parrådgivning betyder inte alltid att ett förhållande är vid brytpunkten. Många par försöker ta itu med svåra frågor innan konflikter uppstår. De dagar då det att gå i terapi innebar att bli stämplad som mentalt instabil är förbi. Terapi idag ses ofta som en handling av egenvård, ett tecken på mognad och hälsa.
Detsamma kan inte alltid sägas om parterapi, vissa ser det som en signal om att ett misslyckat äktenskap är i horisonten. Men för många par är terapi en form av underhåll, och det har varit särskilt användbart under coronavirus-pandemin.
För många har pandemin tvingat familjer och par att arbeta och bo under ett tak större delen av dygnet. Med sociala aktiviteter på paus fanns det få alternativ att tillbringa tid ifrån varandra. Det orsakar en hel del spänning och det kan få långvariga problem att verkligen komma upp till ytan.
Många som sökt sig till parterapi det senaste året har fortsatt att gå i terapi med jämna mellanrum trotts att problemen relaterade till pandemin har lösts med tiden. Många har integrerar sessionerna i sin månatliga rutin som en långvarig praxis.
Många upplever att det hjälpt dem att bli bättre lyssnare. Att lära sig lyssna på varandra, och ta in meningarna utan att försöka ”avslöja” ett helt annat gäng meningar kan vara till stor fördel.
Ibland kan det vara skönt att ha en moderator som har ett opartiskt perspektiv på våra utmaningar som par. Det skapar ett utrymme att verkligen ta itu med saker på ett mer transparent och ärligt sätt.
Att träffa en parterapeut är inte ovanligt. Men det brukar inte pratas om det, och många antar att det bara äger rum precis innan ett äktenskap eller ett förhållande är på väg att ta slut.